Będąc na Majorce na pewno warto zasmakować tutejszej kuchni. Jest ona tak różnorodna i ciekawa jak widoki, które czekają na turystów. Można tu znaleźć nie tylko dania czy zupy mięsne, lekkie potrawy kuchni śródziemnomorskiej, lecz także dania fusion. Warto spróbować wiejskiego chleba podawanego z oliwą i dodatkami - pa amboli. Dodatkami zaś mogą być: ser, pomidory, szynka, majorkańska sobrassada - czyli surowa, suszona kiełbasa, owoce morza czy oliwki.
Ciekawym przysmakiem są majorkańskie kanapki - bocadio, które składają się z bagietki, cieniutkich plastrów szynki serano, pomidora oraz oliwy z oliwek, która zresztą jest częstym dodatkiem do wielu potraw. Razem z nią bardzo popularny jest również czosnek.
Fritmallorqi, sopesmallorquines, arròsbrut oraz tumbet to tradycyjne potrawy, które zachwycaja smakiem i zapachem. Fritmallorqi jest przygotowywany z ziemniaków smażonych na oliwie, cebuli, czosnku, zielonych papryczek oraz mięsa wieprzowego bądź baraniego. Zamiast mięsa śmiało można dodać którąś z tutejszych ryb.
Pyszne zupy warzywne zaś to sopesmallorquines, do których otrzymuje się kawałek pachnącego chlebka. W zależności od preferencji można spróbować zupy z dodatkiem mięsa lub też grzybów, warzywa zaś wybierane są przez kucharza, istotne jest również to w jakim sezonie delektujemy się owym daniem.
Tumbet zaś to danie przygotowywane z bakłażanów, pomidorów, ziemniaków i czerwonej papryki, podsmażanych na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i pietruszką. Można z powodzeniem zasmakować w wersji wegetariańskiej, lecz również spróbować potrawy z dodatkiem mięsa. Tumbet może być zarówno przekąską podawaną do napojów, czyli tapas, jak i daniem głównym.
Znawcy kuchni majorkańskiej uważają, że nie sposób pominąć w niej arròs brud, czyli dania zwanego "brudnym ryżem". Składa się ono z warzyw, najczęściej są to karczochy, pomidory, czy cebula oraz mięsa zajęczego, choć inne jest również spotykane. To wszystko podawane jest w głębokim talerzu i co ciekawe arròs brud je się łyżką.
Dla tych, którzy kochają zajadać się czymś słodkim pysznym rozwiązaniem będzie majorkańska ensaïmada, czyli ciasto składające się z cukru, mąki, jajek, wody oraz tłuszczu wieprzowego. Stało się ono przysmakiem już w XVIII wieku i podawane było z filiżanką czekolady.